Kortárs Magyar Irodalomért Díj – 2016
2016-11-13
Továbbtanulási expó Biatorbágyon
2016-11-13

Diabétesz Világnap november 14.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

1920-ig a cukorbetegség halálos kórnak számított, amire nem volt ellenszer. Manapság génsebészet útján kísérleteznek a gyógyításával. Az elhízottság csökkentése, a rendszeres fizikai tevékenység azonban mérsékelheti, sőt tünetmentessé teheti a 2-es típusú, ma még gyógyíthatatlan cukorbetegségben az anyagcsere zavarát.

Az inzulin (alatin insula= sziget szóból) a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtekáltal termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből aglükózt.

Az inzulin egyszerű fehérje, amely két polipeptid láncból épül fel Az egyik 21, a másik 30 aminosavból áll. A két láncot két helyen kénhíd (dicisztin híd) kapcsolja egymáshoz. A rövidebbik láncban egy kénhíd egy 4 aminosavból álló hurkot alakít ki.

Az aula felett az inzulin lufikból készült modellje látható.