Angol verseny
2018-06-10
Tankönyv fizetési kötelezettség
2018-06-14

Látogatás a Pénzügyőr- és Adótörténeti Múzeumban

A BGSZC Budai Középiskolája 11.dk osztálya és a 11.at osztály közgazdasági fakultációs csoportja június 11-én délután látogatott el a múzeumba László Istvánné és Garancsiné Bella Ágnes vezetésével.

A múzeum az elegáns diplomata negyedben, a Munkácsy Mihály utca 19/B szám alatt található az egykori Schiffer villában. Az épületet az 1910-es évek elején építette a Schiffer család Vágó József építész tervei alapján, szecessziós stílusban. Az épület belső terei, díszítése valódi összművészeti alkotás. A Zsolnay kerámiák, a márványburkolatok, az intarziás faburkolatok, a Róth Miksa műhelyében készült ólomüveg ablakok, a díszítőelemek a magyar szecesszió fénykorát idézik.

Ebben a varázslatos környezetben működik 1995 óta a pénzügyőrség és az adózás érdekességeit bemutató kiállítás.

Szakavatott múzeumpedagógus segítette a látottak feldolgozását, és sok érdekességet hallhattunk a vámosok, az adószedők történetéből. Rendhagyó történelemórának is beillő volt a látogatás. Könyves Kálmántól Mária Terézián, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásán, a II. világháborút követő változásokon keresztül jutottunk el napjainkig, az adózás, a vámok világán keresztül.

A szecesszió szépségeire fogékony embereknek, az adók és vámok iránt érdeklődőknek ajánljuk a látogatást.

A kiállítás és a tárlatvezetés ingyenes, mozgáskorlátozottak által is látogatható.

//]]>