Alapítvány
2014-05-03
Projektnap feladatok
2016-05-09

Életmentő pont

Aenean ligula nunc, accumsan quam, lobortis fringilla, massa. Maecenas pellentesque dolor.

Iskolánk életmentő pontként működik:

Alapszintű újraélesztés-oktatás középiskolai képzés keretében és életmentő pont kialakítása a Budai Középiskolában az Egészségügyi Minisztérium támogatásával

Dr. Zima Endre
Hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a keringésmegállást, melynél a megelőző első tünetek fellépte és a keringésmegállás között eltelt idő egy órán belül van, függetlenül attól, hogy ismert szívbetegség talaján lép-e fel. Irodalmi adatok szerint ezen keringésmegállások mintegy 90%-ban szív eredetűek, és mintegy 55%-ban a hirtelen szívhalál kórházon kívül történik, nem egészségügyi személyzet környezetében. A laikusok alapszintű újraélesztésre (basic life support, BLS) való kiképzése alapvető fontossággal bír: egészségügyi személyzet megérkezéséig az azonnal megkezdett és fenntartott BLS mind a halálozási arányt csökkenti, mind több minőségi élettel bíró, sikeresen újraélesztett beteget jelent, ezért e képzésnek a társadalmak egészségnevelésében helyet kell ennek biztosítani. A nyugati országokban és a tengerentúlon alkalmazott szabad hozzáférésű automata külső (extern) defibrillátorok (AED) használatát, kihelyezését egyértelmű ajánlások támasztják alá már 2005 óta, mindezt hazánkban a Magyar Reszuszcitációs Társaság 2006-ban írta le saját irányelveiben. OktatásAz AED egy olyan defibrillátor, mely a mellkasra helyezett 2 tapadóelektródán keresztül képes automata módon felismerni a sokk-terápiát igénylő ritmust és képes a sokk leadására is. Mindemellett a készülék alapvetően fontos kulcsszerepe, hogy hang és egyértelmű jelek segítségével irányítani képes a laikus újraélesztőt az alapszintű újraélesztési tevékenységek elvégzésében. Az AED segítségével végzett BLS néhány óra alatt elsajátítható megfelelő képzéssel és gyakorlással. 2009 nyarán az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) az Egészségügyi Minisztérium megbízásából mintaprogramot hirdetett meg, a hirtelen szívhalál mérséklésére szolgáló laikus újraélesztés oktatásának és az újraélesztéshez használt külső fél automata defibrillátor (AED) nyilvános helyen való kihelyezésének és üzemeltetésének, azaz életmentő pont kialakításának céljából, melyre egészségügyi intézmények és középiskolák pályázhattak.
A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ és a Budai Középiskola a pályázat egyik nyerteseként közösen vesz részt az ESKI által meghirdetett, röviden „JESZ” programban. Az intézetek közösen vállalták, hogy nemzetközi akkreditációnak megfelelően az iskola 4 tanára és 120 diákja számára szerinti BLS szintű újraélesztést, ill. az iskola 4 tanára részére AED tanfolyam keretében AED használatot oktatnak a Budai Középiskolában tervezett AED program előkészítése céljából. A két intézet a gyakorlati képzéshez szükséges oktató eszközöket a „JESZ” program keretében mintegy 1.3 millió forint értékben tudott beszerezni. A beszerzett, a BLS oktatáshoz szükséges élethű szimulációs baba, hozzá adatfeldolgozásra, a minőségi BLS gyakorlati megvalósításának számítógépes elemzésére alkalmas software, három mellkas-kompresszió-szimulációs baba segíttségével az eszméletlen beteg alapvető vizsgálatát, eszköz nélküli szabad légút-biztosítást, helyes mélységű és frekvenciájú mellkas kompressziót (mellkasnyomást), a mellkaskompresszió és befúvásos lélegeztetés 30:2 arányának betartását lehet gyakorolni és oktatni. Ugyancsak a pályázat keretében sikerült beszerezni az életmentő pont kialakításához és az AED használatának oktatásához egy valódi AED és egy oktató defibrillátor-szimulátort.
A képzésben alapvetően a minőség-biztosítást az ESKI által kiírt feltételrendszer garantálta: csak és kizárólag az Európai Újraélesztési Tanács (European Resuscitation Council, ERC) által akkreditált újraélesztés-oktatók (ERC instruktorok) vezették az oktatást. A pályázatban és a szerződében vállalt képzés két részből áll: első lépésben az ERC instruktorok (dr. Fritúz Gábor aneszteziológus, dr. Horváth Anikó oxiológus szakorvosok, minimum 5 éves gyakorlattal rendelkező ERC instruktorok) a program menedzsmentjéért felelős főpályázók Prof. Dr. Merkely Béla (a Kardiológiai Központ igazgatója, egyetemi tanár) és a szerző (aneszteziológus szakorvos) a középiskola tanárait oktatták az alapszintű újraélesztés szabályaira és gyakorlatára, majd annak oktatására. A képzést a Központ és a Középiskola olyannyira fontosnak tartotta, hogy a vállalt 4 tanárral szemben a középiskola részéről 9 pedagógus és két nem pedagógus középiskolai dolgozó vett részt, sikerrel sajátítva el mind a BLS, mind az AED használatához szükséges ismereteket. A kiképzett pedagógusok ewzt követően folyamatosan, tanrendbe illesztve az elsősegély nyújtási ismeretek keretében újraélesztést és AED használatot oktatnak a diákoknak. Az életmentő pont üzemeltetését a nagy személyi forgalmú középiskola vállalta, melyhez szakmai hátteret, további képzéslehetőséget a Kardiológiai Központ biztosít. Az életmentő pont elhelyezésével, a képzés befejeztével az iskola külső felületén megjelölésre kerül az életmentő pont a közhasznú hozzáférés lehetőségét megjelölendő. A BLS és AED oktatásban számos egyéb középiskola is részt vesz a JESZ program keretében, mely az www.eski.hu honlapon megtekinthető. A kezdeményezés példaértékű, a laikus újraélesztés megtanulására az igény messzemenően magasabb, mint a jelenlegi oktatási kapacitás. Az Egészségügyi Minisztérium és az egészségügyi szakma kezdeményezésével végzett mintaprogram, a középiskolai szinten végzendő BLS-, ill. AED-oktatás nemzeti érdek is, az egészségnevelés részeként mindenképpen folytatandó törekvés.
//]]>