Junior Ambassador Programme
2017-11-09
Továbbtanulási expók Érden
2017-11-14

Junior Ambassador program Hollandiában 2017

Junior Ambassador program Hollandiában 2017

Iskolánk minden évben kiválaszt két diákot a 10. évfolyamból, akik képviselik a Budai Középiskolát külföldön, mint „Junior Ambassador”, azaz diáknagykövet. Ezek a diákok az egy év alatt EU-s ügyeken dolgoznak illetve különböző EU-s témákat vitatnak meg, előadásokat tartanak, képviselik az iskolájukat/országukat egy másik országban, városlátogatásokon vesznek részt és külföldi diákokkal ismerkednek ill. ápolják a külföldi kapcsolatokat.

Az idei, 2016/2017-es tanévben egy osztálytársam és én lehettünk a szerencsés „juniorok” Hollandiában két tanárom kíséretében. Más országokból is jöttek diákok s tanárok, akik szintén részt vettek ezen az EU-s programon. Rajtunk kívül jöttek még spanyolok, lengyelek, egy másik csapat Budapestről és természetesen a főszervezők, a hollandok. Kb. olyan 25-en lehettünk.

Összesen 4 része volt a Junior Ambassador programnak, aminek az első részét itthon, Budapesten szerveztük. Nagyon sok helyre ellátogattunk,  többek közt a Parlamentbe, a Millenáris Európa pontjába és fürdőben is jártunk. A délelőttöt munkával töltöttük az iskolában, majd délután városnézés volt, amit közös étkezések követtek. Rendkívül élménydús volt a budapesti hét. A következő két találkozó a diáknagyköveteknek a cserediák-program volt. Először a magyar diákok mentek ki Hollandiába, majd a hollandok jöttek Magyarországra, ami 10-10 nap volt. A szervezés szerintem kitűnő volt, és a programok is nagyon élvezetesek voltak, nem beszélve arról, milyen csodás Hollandia, és mekkora lehetőség kijutni ingyen. A cserediák-programra egyébként Nijmegenben került sor, ami Hollandia legrégebbi városa.

Az egész programnak a legjobb része májusban volt, amikor egy hetet kint töltöttünk Hollandiában és kicsit körbeutaztuk a német alföldet. Jártunk Amsterdamban, Nijmegenben, Rotterdamban, Hágában és még Belgium fővárosát, Brüsszelt is meglátogattuk. Óriási élmény volt és nagyon jó hangulata volt ennek a hétnek, csupa móka és kacagás, na meg kemény munka természetesen.

Szombattól szombatig tartózkodtunk Hollandiában, az első két napot a fővárosban töltöttük egy kis városnézéssel, majd vasárnap délután miután találkoztunk a többiekkel, utunkat Nijmegen felé vettük. Hétfőn és kedden bejártunk a holland iskolába, ahol délelőtt Jean-Claude Juncker bizottsági fehér könyvét tanulmányoztuk és beszéltünk arról, hogyan fejlődhet Európa tovább az öt forgatókönyv szerint. Az összes junior holland családoknál volt elszállásolva és reggelente bicikliztünk a suliba, csodás volt.

Szerdán korán reggel indultunk busszal Brüsszelbe, majd rögtön miután megérkeztünk, meglátogattuk az Európai Parlamentet. A királyi palotát és láthattuk, ami káprázatosan szép. A szabadidőt is rendesen kihasználtuk, sétáltunk egyet a fővárosban és vásárlásra is maradt idő. Szerda este már Rotterdamba indultunk és a „The Student Hotel”-ban tértünk nyugovóra, ami egyébként egy nagyon menő diák hotel. Másnap egy hajós kiránduláson vettünk részt, ahol nagyon sok érdekes dolgot mesélt az idegenvezető. Óriási hőség volt ezen a napon, így kész csoda volt kibírni a 2-3 órás sétát a városban, de megérte, az biztos. Pénteken Hága városát láttogattuk meg, ami szintén nagyon szép volt. Szombaton reggeli után hazafelé indultunk.

Nagyon-nagyon tetszett ez az egy hét és mindenkinek ajánlom az iskolából!

 

Csalai Kégl Annabella,
Junior Ambassador 2017

//]]>