Az Eötvös József szónokverseny idei 1. fordulója
2018-02-15
Anonymus történelem verseny
2018-02-24

„Keretek között” kiállítás

A vizuális kultúra fakultáció 12. osztályos tanulói a Magyar Nemzeti Galéria KERETEK KÖZÖTT című kiállításán vettek részt az OTP Bank  jóvoltából.

A kiállítás a hatvanas évek művészetét mutatta be. Magyarországon ekkoriban a szocializmus építése jegyében a hivatalos művészet a munkás-paraszt összefogás dicséretét zengte. Ekkor alakult ki a három „T” elve: támogatott, tűrt és tiltott, azaz minősítette a műveket a politikai értékük szerint.

Miközben Nyugat-Európában a neoavantgárd művészek sikert sikerre halmoztak, Magyarországon az avantgárd műveket teljesen száműzték a kiállításokról. Kapitalista „elhajlásnak” tartották ezeket.

A szocialista realizmus volt az egyetlen elfogadott kifejezésmód. Ugyanakkor a fiatal művészek feszegették a kötelező szabályokat, kereteket, és az agitatív tartalmú ábrázolási konvenciók helyett a valóság hiteles ábrázolására törekedtek, de mindezt csak a „sorok között olvasva”, jelképekkel tehették meg.

A kiállításon mintegy 350 mű szerepelt, amelyek pontos képet adtak ennek a kornak a művészi törekvéseiről, sőt a kor divatos bútorait, a könyvkiadás alkotásait is megtekinthettük. Miközben történelmi sétát tettünk, mindenki fedezett fel olyan alkotókat és műveket, melyek elnyerték a tetszésünket még ma is.

Géczyné Megyeri Marianna

//]]>