Az időjárás valóban felerősíti a krónikus fájdalmakat?

Ebben a fejezetben egy olyan témával szeretnénk foglalkozni, ami bizonyára sokakat foglalkoztat: vajon a különböző időjárás viszonyok, illetve frontok, tényleg befolyásolhatják a testünkben zajló különböző gyulladásos folyamatok és fájdalmak felélénkülését avagy kialakulását? Vagy mindez csak a véletlen műve, és a pszichénk nagyítja fel a történteket? Erre keressük most a válaszokat.

Ki ne hallott volna már olyan kijelentésekről, miszerint “jön a hidegfront, fáj a fejem” vagy esetleg “ viharosan fúj a szél, húzódnak az izmaim”. Akár az is lehetséges, hogy mi magunk is tapasztaltunk már hasonló jelenséget, a különböző időjárási változások során.

Időjárás hatása a krónikus fájdalmakra

Nézzük meg mindezt tudományos oldalról a különböző vizsgálatok, és kutatások szemszögéből:

Időjárás kontra ízületi gyulladás

Első körben nézzük meg az ízületi gyulladásos panaszok felerősödésének összefüggéseit az időjárási változásokkal:

Egy kutatás során Redelmeier&Tversky egy csoport résztvevő segítségével, a gyulladásos fájdalmak felerősödését vizsgálta meg, a hőmérséklet, a légnyomás, és a páratartalom vonatkozásában. A vizsgálati eredmény kiértékelését követően nem találtak kapcsolati tényezőt e két faktor között, még úgy sem, hogy számos résztvevő azt állította, hogy az időjárás befolyásolja a fájdalmaik megjelenését.

Wilder a kézízületek fájdalma és a légnyomás között talált összefüggést, elsősorban nőkre jellemzően. Viszont néhány más hasonló kutatási adat cáfolta ennek a vizsgálatnak az eredményeit, azonban volt néhány adat, ami mégis alátámasztotta.

Más kutatások inkább arra az összefüggésre mutattak rá, hogy a légnyomás erős változása felerősítheti a csípőízületi fájdalmakat.

Egy Angliai kutatás során a kellemesebb, napsütötte időjárási viszonyok között, a résztvevők alig néhányan jelezték, hogy felerősödtek volna a fájdalmaik, ellenben a borúsabb, hűvösebb időjárás esetében. E vizsgálati adatok szerint összefüggésbe tehető a rossz időjárás a pszichoszomatikus ismertetőjelekkel, és a depresszióval, ami borús időben felerősödhet, és kiválthat a szervezetben egyfajta válaszreakciót.

Időjárás hatása az ízületi gyulladásokra

Sarlósejtes vérszegénység kontra időjárás

A kutatók a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő csoportot is górcső alá vették, aminek eredményei a következők lettek: Egyes vizsgálatok során összefüggést találtak a két komponens között. Az egyik miszerint az alacsonyabb hőmérséklet kihatással van a fájdalmak fellángolására. Másik kutatás a szél erősségének hatásával bizonyította ugyanezt. Mégis voltak olyan eredmények is, melyek semmilyen ok-okozati tényezőt nem találtak a két tényező között.

Bár a megoldások nagyon ellentmondásosak, néhány tanulmány rámutat arra, hogy egyéb szempontok is hatással lehetnek a végeredményekre. Ezek például az adott ország éghajlati adottságai, társadalmi és gazdasági helyzete, az egyén mozgáskultúrája, és a fertőzésekre való hajlama is.

Migrénes fejfájás

Migrénes panaszok

Német kutatók egy migrénes betegekből álló csoportot vizsgált, és semmiféle összefüggést nem találtak az időjárás és a fájdalmak között, viszont ha az egyéneket vizsgálva szemlélték, akkor a betegek 13%-nál bebizonyosodott az időjárás hatása a fájdalomra.

Hátfájdalmi tünetek

Ausztrál felmérések szerint csak két időjárási tényező mutatott hatást a hátfájdalmak felerősödésére, amik ez esetben a szélerősség fokozatában mutatkoztak.

Fibromialgiás panaszok

A tudósok az izmokat és a lágyszöveteket érintő fájdalmakat, és az időjárás viszonyokat vizsgálva egyöntetű válaszként nem találtak semmilyen összefüggést.

Hideg időjárás hatása a fasciára

Az emberi szövetek, mint például a fascia, hasonlóképp reagálnak a hőfok változására, mint egyéb tárgyak, és matériák. Ilyen például az aszfalt, ami hideg hatására összemegy, a vezeték pedig meleg hatására kitágul. De nézzük csak meg az gyűrűt amit hordunk nyár folyamán, még tökéletesen passzol az ujjunk méretéhez, télen pedig szinte lecsúszik rólunk. Vagy egy másik példát hozva, egy szárítókötél esetében, amit kifeszítünk. Ha ezt a kötelet megpróbáljuk a felénél lenyomni, az vagy nagyon megfeszül, hogy szinte majdnem el fog tépődni, vagy maga a kötél el is szakad.

A szöveteink is hasonlóképp reagálnak hideg hatására, ha a szövetek között kialakul egy letapadás, akkor az elménk fájdalmat fog közvetíteni, mert nem fogja bírni az ezzel járó terhelést.

Időjásár változás hatása a szervezetre

Mi okozhatja még az időjárás változásra felerősödő fájdalmakat

  1. Alacsony légnyomás: alacsony légnyomás hatására az ízületek és a szalagok meglazulnak, elernyednek, mivel a levegő ebben az esetben kisebb energiával fogja át a szervezet ízületeit. Ez lehet az oka a növekvő ízületi panaszokra.
    Az alacsony légnyomás ezen kívül a belsőfül érzékszerveire is hatást gyakorolhat, aminek következtében a fájdalomérzet fokozódhat, ami Japán kutatók patkányokon vizsgált kutatásain alapszik.
    Ingerelheti még a légnyomás leesése a szimpatikus idegrendszert is, ami összehúzó hatással van az erekre, és ezáltal a vérellátásra.
  2. Alacsony hőmérséklet: Hideg idő hatására a pulzus megnövekedhet, növelheti a vérnyomást, és érszűkületet is okozhat.

Összefoglalva

Tudományos úton nincs egyöntetű válasz arra, hogy az időjárás befolyásolhatja-e a szervezetünkben zajló fájdalmi reakciókat. De az viszont bizonyos, hogy akik krónikus betegséggel rendelkeznek kihathat rájuk valamilyen szinten a hőmérséklet, vagy erősebb légnyomásváltozás, mint ahogy a fascia esetében is leírtuk. Viszont megvan a lehetősége annak is, hogy egyes fájdalmak nem az időjárás változása okozza, hanem egy egybeesés, amit végül kiáltalánosítunk, vagy esetleg egy rosszabb hangulat okozta pszichés tünet is befolyással lehet ránk.