Fejfájás típusok – hogyan befolyásolhatja az időjárás. Mit tehetünk ilyenkor?

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz az emberek élete során. A legnagyobb részüknél csak esetenként fordul elő, még legalább a felénél rendszeresen visszatérő probléma. Mégis nagyon kevesen fordulnak vele orvoshoz. Első lépésként azt kell kideríteni, hogy mi okozza, így könnyebben lehet kiválasztani a megfelelő fejfájás csillapítót.

Fejfájás okai

A kiváltó okok azonosítására irányuló számos tanulmány közül szinte mindig az időjárási viszonyokra való érzékenység kerül a listára:

  • Páratartalom
  • Barometrikus nyomás
  • Intenzív napfény vagy vakító fény
  • Erős szél
  • A fentiek közül egy, vagy több, más tényezőkkel, például stresszel vagy fáradtsággal kombinálva.

Mi a barometrikus nyomás

A barometrikus nyomás a levegő súlya. Párás körülmények között és amikor növekszik a tengerszint feletti magasság (például vezetés vagy hegyi túrázás közben) akkor csökken, ha pedig tiszta és száraz az időjárás, akkor emelkedik.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy amikor a barometrikus nyomás változik, az nyomást okozhat az arcüregek között, ami kémiai egyensúlyhiányt és migrént eredményez.

Mindenkivel előfordul az időjárás okozta fejfájás

Egyre több kutató-orvos gondolja úgy, hogy bizonyos környezeti változásokra való érzékenység egy öröklött, genetikai tulajdonság.

Az erre érzékeny embereknél az időjárás változás olyan eseményeket indíthat el, amelyek hatására az idegsejtek depolarizálódnak, és migrént vagy arcüreg-allergiás fejfájást okoznak.

És még ha nem is az időjárás okozza a fájdalmat, az időjárás változása súlyosbíthatja a már meglévő fájdalmat.

Fejfájás okai

Ismerje meg a kiváltó okokat

A hatékony kezelés megtalálásához az első lépés annak kiderítése, hogy mi okozza, vagy súlyosbítja a fájdalmat.

Többen is azt javasolják, hogy naptárban kövesse nyomon a fejfájásokat.

Írja le a fejfájás típusai közül azt, ami az adott napon kínozta, hol helyezkedik el a fején belül, és mi történt aznap.

  • Evett valamit, ami nem volt szokványos?
  • Változott az időjárás?
  • Ingadozott a hőmérséklet?
  • Változott a légnyomás?

Természetesen semmit sem tehetünk az időjárás megváltoztatásáért, de annak ismerete, hogy egy vagy több időjárási körülmény kiváltó tényezőként hat, értékes információ. Ezek a nyomok segítenek orvosának meghatározni az Ön számára legjobb kezelési lehetőségeket.